Sviing og flatebrenning er lovlig og praksisen har i århundrer vært en viktig del av landbruket og naturforvaltningen, og bidrar til å forynge vegetasjon og forbedre beiteområder. Frem til bålforbudet inntrer 15 april er det stor aktivitet over store georgrafiske områder.
Brannvesenet Sør IKS og Flekkefjord brann og redning er positive til at folk svir, men understreker viktigheten av at dette utføres på en trygg og kontrollert måte. Dessverre fører sviing til en rekke ukontrollerte branner hvert år til, og derfor er det avgjørende at alle som planlegger å svi, gjør dette på en forsvarlig måte. Vis aktsomhet!
Denne artikkelen gir deg en oversikt over de viktigste stegene for å sikre en trygg og ansvarlig gjennomføring.
Steg 1: Meld hvor du skal svi
Når du har oversikt over hvilke områder du skal svi, så er det viktig å melde fra til brannvesenet. Send en e-post til post@brannsor.no med informasjon om hvor du planlegger å svi, og legg ved et kartutsnitt med det markerte området.
Sviing i Flekkefjord skal meldes fra til brannvakta@flekkefjord.kommune.no
Dette bør gjøres så tidlig som mulig, gjerne flere uker i forveien. Merk at du i tillegg til dette også må varsle 110-sentralen den aktuelle dagen du velger å svi (se steg 3)
Steg 2: Plan for trygg gjennomføring
For å gjennomføre trygg sviing, må du nøye planlegge og forberede deg. Vurder værforhold, jord, vegetasjon og landskap, og sørg for tilstrekkelig slukkeutstyr og mannskap. Lag en detaljert plan for gjennomføringen, informer alle involverte, og ha en beredskapsplan for nødsituasjoner. Brenn mot sikre avgrensninger eller lag branngater, brenn skråninger fra toppen, og unngå å brenne på skrå av vindretningen. Klipp ned trær og kratt for å hindre spredning. Forhør deg med erfarne folk.
Steg 3: Varsling av 110-sentralen
Når du har kontrollert at værforholdene er gode, og skal sette i gang så må du melde fra til 110-sentralen. Innmeldingen skal gjøres via Bålbrenning - Agder eller på 110 Agder IKS.
Dette er et viktig sikkerhetstiltak som sikrer at brannvesenet er informert om aktiviteten. Dette bør gjøres samme dag som sviingen skal finne sted. Brannvesenet ønsker å minimere antall unødvendige utrykninger.
Viktig:
Dersom brannen blir ukontrollerbar, må du umiddelbart kontakte brannvesenet. Sikkerhet kommer alltid først. Ikke ta noen unødvendige risikoer. Avslutt brenningen flere timer før mørket faller på for å sikre god tid til etterslukking.
Lær mer om vedlikehold av kystlynghei (seminar)
Ønsker du å lære mer om vedlikehold av kystlynghei og få verdifulle råd om sviing? Da bør du delta på seminaret som holdes ved Fjellhallen ved Lindesnes fyr klokken 17.00 på fredag 7. mars. Hvis værforholdene tillater det, vil det også bli en praktisk demonstrasjon av sviing på Vestre Imsa på lørdag (værforbehold).
Husk:
Flatebrenning/sviing er en tradisjon som må ivaretas på en trygg og ansvarlig måte. Hvis du er nybegynner, brenn sammen med noen som har erfaring de første gangene. Bruk alltid klær og sko som tåler varme og glør. Ved å følge disse stegene bidrar du til å minimere risikoen for ukontrollerte branner og ivareta sikkerheten for både mennesker og miljø.
Din ild – ditt ansvar!